Over de Martinuskerk

Martinuskerk HooglandDe Sint-Martinuskerk in Hoogland is een kerk gebouwd in 1882. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken deel uit van de rooms-katholieke parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. De kerk heeft in de tuin ook een Lourdesgrot.

Geschiedenis

In 1696 stelde de vrouwe van Emiclaer een stukje grond van vierhonderd roeden van de boerderij ‘De Langenoord’ beschikbaar waar een kerk werd gebouwd. Hierop werd in 1770 het waarschijnlijk houten kerkje verbouwd. In 1840 vond de tweede verbouwing plaats en werd de kerk vergroot. Deze kerk heeft tot 1883 dienstgedaan. In 1898 werd naar ontwerp van de architect Alfred Tepe werd een nieuwe kerk gebouwd. Pierre Cuypers verzorgde de decoratie.

In 1943 hebben de Duitsers de klokken van de kerk gestolen om deze waarschijnlijk te laten omsmelten. De grootste klok is hierbij gespaard aangezien deze al eerder door parochianen was begraven. In 1945 werd de toren van de kerk op 19 april opgeblazen door de Duitse bezetters. De Duitsers wilden niet dat de geallieerden de toren vanuit de lucht zouden gebruiken als herkenningspunt. Pas in 1955 is de kerktoren hersteld door architect Th. J. van Elsberg. Dit gebeurde in opdracht van Mgr. Alfrink. Hiervoor zijn de oude stenen van de toren gebruikt, al is de vorm van de huidige toren anders dan die van de vooroorlogse toren.

In 2010 fuseerde de parochie met die van de zes overige in Amersfoort en Hooglanderveen.

Interieur Martinuskerk HooglandInterieur

In de kerk zijn 12 glas-in-loodramen, die samen de geloofsbelijdenis voorstellen. Deze zijn ontworpen door glazenier Abram Stokhof de Jong. Het gebouw bevat neogotische stijlelementen.