Over Hoogland

Welkom in HooglandHet dorp Hoogland maakt sinds de annexatie op 1 januari 1974 deel uit van de gemeente Amersfoort. Echter is door de grote saamhorigheid, traditionele gewoonten en agrarische roots het dorpskarakter grotendeels bewaard gebleven. In het westen van Hoogland is de oude agrarische sfeer min of meer behouden, het dorp wordt daar nog begrensd door de weilanden van het Buitengebied Hoogland-West. De Bunschoterstraat dient hier als scheiding. Aan de noord- en oostkant van het dorp heeft het buitengebied vanaf de annexatie plaats moeten maken voor de Amersfoortse nieuwbouwwijken Schothorst(tweede fase), Zielhorst, Kattenbroek en Nieuwland. In de jaren 60 werd al grondgebied overgeheveld van Hoogland naar Amersfoort om de bouw van de eerste fase Schothorstmogelijk te maken. Tot die tijd groeide Hoogland, vooral vanaf de jaren vijftig, stevig in de gebieden Langenoord en Bieshaar.

Hoogland heeft een grote scholengemeenschap vergeleken met andere dorpen. Zo telt Hoogland zes scholen, genaamd: de Biezen, de Bieshaar, de Berkenschool, de Horizon, de Kosmos en de Langenoord.

Karakteristiek Hoogland

Dorpsfeest Hoogland

Dorpsfeest HooglandIn september komt het dorpsgevoel weer boven tijdens het jaarlijkse Dorpsfeest Hoogland. Dit evenement trekt ieder jaar zo rond de dertigduizend bezoekers. Dit feest is het best beoordeelde evenement in gemeente Amersfoort. Uit de evenementen monitor van de gemeente Amersfoort blijkt dat het Dorpsfeest Hoogland wordt gewaardeerd met een ‘8’ als gemiddeld rapport cijfer. Het Dorpsfeest Hoogland, dat compleet zonder enige subsidie van de gemeente wordt gerealiseerd, wordt mede mogelijk door de vele honderden vrijwilligers.

Carnavalsvereniging Hoogland

Carnaval

Ieder jaar is er in Hoogland, dat van oudsher een rooms-katholiek karakter heeft, een groot carnaval. Dit wordt ieder jaar geopend met de omdoop van Hoogland naar de carnavalsnaam: ’t Zandkruuersgat. Dit gebeurt door de carnavalsverenigingen ‘C.S. De Eemschuumers‘ en ‘C.V. De Hooge Narren‘. In 2006 is ’t Zandkruuersgat bekroond met de prijs voor de grootste optocht van Midden-Nederland. Deze had dan ook meer dan vijftigduizend bezoekers in februari 2006.

JoHo Jong HooglandJong Hoogland

Hoogland heeft ook zijn eigen actieve jongerenvereniging. Deze vereniging heet Jong Hoogland. De vereniging organiseert verschillende activiteiten, feesten, sportevenementen en uitstapjes voor de leden van Jong Hoogland. Deze leden zijn in de leeftijd van zestien tot vijfendertig jaar. De vereniging is in 1967 opgericht onder de naam Katholieke Plattelands Jongeren (K.P.J.) Hoogland. Sinds 1 juli 1996 is deze naam veranderd in Jong Hoogland. De vereniging is ook verbonden met andere verenigingen. Jong Hoogland en K.P.J. Eemnes vormen samen de K.P.J. Kring Noord Oost Utrecht. Via deze Kring zijn ze ook weer verbonden met K.P.J. Utrecht.

Martinus Verbindt HooglandMartinus Verbindt Hoogland

‘Martinus verbindt Hoogland’ (MVH) stelt zich ten doel om de vele bewoners die de Hooglandse omgeving rijk is te verbinden door hun gastvrijheid tonen.  Als opvolger van het vroegere Oogstdankfeest wordt dit een nieuwe evenement georganiseerd  door een aantal enthousiastelingen. Ze willen op symbolische wijze al die vele talenten oogsten van die het dorp en omgeving  rijk is.  Jaarlijks wordt aan het einde van de oogstperiode een verbindend thema verbonden aan dit inmiddels gestaag groeiende evenement.